четвъртък, 4 август 2011 г.

Кастинг за набиране на персонал или изтънчено забавление за богати мъже


Знаете ли какво е Бюро по труда?

Ще се радвам, ако не знаете, това би означавало, че си имате работа, че не търсите работа и че не ви се налага да сменяте работа.

Знаете ли обаче какъв е броят на регистрираните в Бюрата по труда в страната? Цифрите са ненужни. Всички сме наясно, че са много.

Но какви са тези хора, освен че са безработни?

1.Те може би са мързеливи, безотговорни, хора, търсещи лесен начин за прехрана, разчитайки на помощта от държавата.

2. А може би са с по 5 дипломи за висше образование и вечно чакат Големия шанс.

3. Има обаче процент от тях - голям или малък, не мога да кажа, които имат истинска нужда от работа. Трябват им пари, за да хранят и обличат себе си и децата си, за да платят живеенето си в този скъпоструващ като издръжка и евтин като морал свят.

Тези, последните, се хващат за всяка възможност. Препускат от място на място, пишат автобиографии, молби, мотивационни писма, всеки ден с все по-пребита надежда.

Тези, последните, често пълнят шикозни кабинети на самозабравили се мениджъри, отговарят на абсурдни въпроси, чертаят безумни планове. С все по-пребитата надежда да спечелят заветното място.И, воала, понякога това се случва.

Всъщност, ако това се е случило, то бъдете сигурни, че преборилият се за РАБОТА в повечето случаи е точно онази мацка, която е чакала с вас и която ви е смутила с вида си, толкова ви е смутила, че чак сте си помислили колко малък е шансът ви. И с право - тя е с голям бюст и красиви крака... Но не бързайте да завиждате на изкушението в нея. То често не носи щастие. Защо? Ще ви кажа след малко.

И така... Честито, мила моя! Печелиш работата. А сега нека да проследим твоето развитие в кариерата!

Никога не си работила това, за което си наета?

"Спокойно! Ние ще те научим. Не е сложно, ще свикнеш".

Но минават седмица, две, не си доволна от обучението, което са ти провели, все още не си наясно какво точно се иска от теб, притеснена си за бъдещето, притеснена си и от провокиращото поведение на новия шеф, и от леко обърканата атмосфера около теб. Усмихваш се срамежливо и с все по-голяма паника в гласа, се питаш "Къде попаднах?".

Ще ти кажа. Това е една от модерните фирми. Те си приличат по това, че с почти нищожни идеи гонят големи цели, че са управлявани от объркани егоцентрици, погалени от късмета да имат много пари, което пък им дава увереността, че светът е техен. И той наистина е - поне до границите на тяхното обкръжение.

Все още ли искаш тази работа? Да? Нямаш пари да си платиш сметките? Ще търпиш, защото нямаш избор? Тогава бъди силна, сложи още по - изрязано деколте, кръстосай краката, вкарай малко евтин секс в гласа и забрави да мислиш - изпълнявай всяка абсурдна задача, която ти поставят и то стриктно спазвайки неразбираемите указания, които ти спускат.

"Не искам да спя с шефа", това ли чувам да казваш? Всъщност дори и да не спиш, а да правиш нещо неприлично с него, пак няма да си сигурна, че ще останеш на работа.

Защо ли? Защото кастингите за работа в по-големия си процент са удобен и лесен начин на забавление за прохождащи и самовлюбени бизнесмени. В доста случаи те наистина имат нужда от хора, от качествени хора, които обаче не забелязват, защото ги заслепява егото им. Играта на власт с красиви и наивни момичета е като дрога. Назначават на работа като на шега, така и уволняват, така и търсят следващата.

И тъй като вероятно държавата няма правомощия да се намесва в този филм, просто не започвайте да го гледате. Бъдете нащрек и вярвайте в себе си, защото да започнеш работа в никакъв случай не означава да се откажеш от човешките си права, а именно - да се отнасят към теб с уважение, да те обучават с уважение, ако не им пуснеш, да кажат "Няма да настоявам" - пак с уважение, ако не се справиш - пак с уважение да те уволнят.

Защото - за да я има репликата: "В бюрото по труда е пълно с такива, които дават дупе и гащи за твоята работа", сме виновни всички ние.

Няма коментари:

Публикуване на коментар